Tipuri de bere ROCHEFORT şi caracteristici:

 

 

Nr. crt.

Denumire

Alcool

Culoare

Amăreală

Caracteristici

Culoarea capacului

Temperatura de consum

Alte comentarii

1.

ROCHEFORT 10

ABV 11,3%

 

(E.P. = 24,5° Plato/

21,3°, potrivit alko.fi)

 

EBC 65

 

IBU/EBU 27/30 (16 potrivit alko.fi)

Brună (neagră). Quadrupel.

Culoarea este roşcat maronie (acaju/mahon), spre întunecoasă.

Aspectul este tulbure, iar spuma de culoare bej, consistentă, dar trecătoare (medie).

Bere sobră, remarcabilă, care reprezintă produsul de top al fabricii, fiind de intensitate licoroasă şi caramelizată.

Gustul este impresionant, puţin picant, dulce mieros, puternic fructat (arome de smochine, prune coapte, stafide, coacăze negre şi caise), de malţ, caramel, lichior şi cu indicii de cacao, ciocolată şi lemn dulce. Se regăsesc şi unele arome florale, parfumate, de vanilie.

Albastru

10-14 °C

 

(indicată pe site-ul brouette-de-bières.com)

Supranumită „Minunea”.

2.

ROCHEFORT 6

ABV 7,5%

 

(E.P. = 15,5-16,5° Plato)

 

EBC 40

 

IBU/EBU 35/30 (10, potrivit alko.fi)

Brună. Dubbel.

Culoare roşiatică, precum vinul roşu de Bourgogne (chihlimbariu închis). Spumă de culoare bej, nu foarte densă, de durată medie.

Saturată, cu bule mari și aspect tulbure.

Are o savoare dulce şi puternică, având o amăreală echilibrată care o face delicată şi dă o senzaţie onctuoasă pe vălul palatin.

Prezintă o aromă de malţ intensă, penetrantă, uşor amăruie şi condimentată, precum şi arome fructate marcante, în general de fructe dulci uscate (cireşe, stafide, mere), dar şi unele arome florale cu note de vanilie, tutun şi cafea.

Gustul, aromat de drojdie şi verdeţuri, este, în acelaşi timp, şi picant şi uşor dulce.

Roşu

10-14 °C

 

(indicată pe site-ul brouette-de-bières.com)

 

3.

ROCHEFORT 8

ABV 9,2%

 

(E.P. = 20,8° Plato/17,4°, potrivit alko.fi)

 

EBC 27

 

IBU/EBU 22/35 (12, potrivit alko.fi) 

Brună. Tip Strong Dark Ale.

Culoare roşu-brun cafeniu închis.

Spumă cremoasă, consistentă, de culoare bej, fină şi stabilă.

Are un caracter viguros şi un parfum somptuos, puternic, de malţ şi lemn de pădure.

Aroma este mai puternică decât cea a Rochefort 6.

Gustul intens, suculent, de malţ prezintă arome dulci-picante precum şi note subtile de miere, ciocolată, fructe uscate şi proaspete (smochine, stafide, prune), vanilie, caramel şi drojdie.

Are o consistenţă cremoasă, gustul final fiind amar, de cacao prăjită şi având un miros final subtil de fum şi zahăr ars.

Verde

12-14 °C

(indicată pe site-ul brouette-de-bières.com)

Supranumită „Speciala”.

A fost produsă la origini (1955) doar pentru sărbătorile de sfârşit de an.

 

 

 

 

Legenda:

 

ABV = alcool în volum

EBC = scala internaṯională pentru culoarea berii (European Beer Convention)

IBU (EBU) = scala internaṯională/europeană pentru amăreala berii (bitterness unit)

E.P. = extract primar (grade Plato)

... = date incomplete

ROCHEFORT - INFORMAŢII SPECIFICE

Cele trei teme ale devizei Rochefort “Curvata resurgo” (“Aplecat, mã îndrept”) ilustreazã cele trei virtuţi teologice: palmierul (credinţa, devotamentul), steaua (speranţa) şi trandafirul (milostenia).

 

 

Producător: Abaţia Notre-Dame Saint-Rémy de Rochefort

Adresa: Rue de l'Abbaye, 8, B-5880 – ROCHEFORT (Belgium/Belgique)

Web-site: www.trappistes-rochefort.com; www.abaye-rochefort.be

 

 

Program abaţie şi braserie: nu se vizitează!