Tipuri de bere ORVAL şi caracteristici:

 

 

Nr. crt.

Denumire

Alcool

Culoare

Amăreală

Caracteristici

Culoarea capacului

Temperatura de consum

Alte comentarii

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

ORVAL

Variază de la ABV 5,2%

Până la ABV 7,2% (dacă se păstrează în pivniţă un an). În SUA se utilizează cu ABV 6,9%.

Ambrată. Tip Pale Ale.

Reţeta este compusă doar din apă de la sursă, malţ de orz, hamei, zahăr candel şi drojdii.

Culoare castaniu-aurie (portocaliu-chihlimbar), cu aspect tulburat.

Spumă cremoasă şi abundentă, de culoare bej.

Argintiu cu scrisul negru

 

 

 

 

 

 

 

12-14 °C

(indicată pe eticheta sticlei)

 

 

 

 

 

Bere unică, de legendă, supranumită „Regina trapistelor”.

Datorită fermentării complexe (triplă fermentare, cu trei tipuri diferite de hamei), gustul evoluează încontinuu.

 

 

 

Pe etichetă se scrie valoarea intermediară: 6,2%

 

(E.P. = 10° Plato/13,3° potrivit alko.fi)

 

EBC ...

 

EBU/IBU 29/36

Caracter intens, dulce aromat, floral şi uscat, o savoare bogată şi consistentă, cu iz fructat de citrice, ananas, struguri, mere, banane, dar şi rubarbă, salvie, mirodenii (nucşoară) şi gumă de mestecat.

Între prima şi a doua fermentaţie există un proces suplimentar de uscare a hameiului, astfel că aroma şi fineţea gustului depind mai puţin de malţ, ci mai mult de drojdii şi hameiurile fine procesate prin metoda englezească «la crud», care îi conferă berii o amăreală pronunţată de hamei fin şi un gust extrem de sec.

 

 

 

2.

ORVAL VERTE

(PETITE ORVAL - "MICA ORVAL")

ABV 3,5%

 

EBC ...

 

IBU/EBU ...

Ambrată. Patersbier.

Versiune redusă a berii clasice Orval.

Bere mai apoasă, dar cu acelaşi gust evident de hamei. Tentă finală amăruie, cu note de legume crude.

...

...

Destinată doar consumului monastic.

Nu poate fi degustată decât la Hanul „Îngerului Gardian”, aflat la câteva sute de metri în faţa mânăstirii.

Nu se exportă.

 

Legenda:

 

ABV = alcool în volum

EBC = scala internaṯională pentru culoarea berii (European Beer Convention)

IBU (EBU) = scala internaṯională/europeană pentru amăreala berii (bitterness unit)

E.P. = extract primar (grade Plato)

... = date incomplete

ORVAL - INFORMAŢII SPECIFICE

Simbolul ORVAL este un păstrăv cu un inel în gură. Se povesteşte că în anul 1076 Contesa Mathilde de Toscana şi-a pierdut inelul nupţial, apropiindu-se prea mult de un izvor. Dar un păstrăv a apărut din izvor şi a înapoiat inelul Contesei. Ea a strigat: „Iată inelul de aur pe care l-am căutat! Fericită această vale care mi l-a redat! De acum înainte, pentru totdeauna, aş dori să se numească «Val d’Or» (Valea de Aur)”. De aici originea numelui Orval.

 

Producător: Abbaye Notre-Dame d'Orval

Adresa: Orval no 1, B-6823 - VILLERS-DEVANT-ORVAL (Belgium/Belgique)

Web-site: www.orval.be

 

Program abaţie/muzeu/magazin (tarif 7 EUR):

Iarna (noiembrie-februarie): 10,30-17,30;

Între sezoane (martie-mai şi octombrie): 9,30-18,00;

Vara (iunie-septembrie) 9,30-18,30;

Acces la ruine (tur în limba franceză): 13,30-17,30, din oră în oră.

 

Program braserie: nu se vizitează decât în zilele porţilor deschise, stabilite anual!