CLUBUL BERII TRAPISTE   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                            FIȘĂ PROFESIONISTĂ DE DEGUSTARE

 

 

 

 

 1. DENUMIREA BERII:              ______________________________

 

2. PRODUCĂTOR/ORIGINE:    ______________________________

 

3. TIPUL BERII:

Lager  □     Ale       Dortmunder export  □     Gueuze  □     Saison  □     Old brown  

Bere albă  □     Stout  □     Bere de abaţie  □     Bere dublă  □     Bere triplă  □     Bere cvadruplă 

Bere de Crăciun  □     Scotch  □     Bere trapistă  □     Lambic  □     Faro  □     Kriek  

Alt  □     Bock  □     Framboise  □     Alte tipuri  

                                                     _________________

                                                     _________________

 

4. EXAMINARE VIZUALĂ

 

4.1 SPUMA:

 

TENACITATE:       

                              Efemeră       Persistentă

Abundentă                 □           □       

Puţin prezentă           □           □

Absentă  □                  

ADERENŢĂ LA PAHAR:             Da (lipicioasă)  □     NU (nelipicioasă) 

CULOAREA SPUMEI:                  __________________________

 

4.2. BULELE:

         Bule mici              Bule medii              Bule mari

Abundente                          □               □               □       

Puţin prezente                     □               □               □

Absente                               □               □               □

 

 

4.3. BEREA :

 

 

CULOARE:

      

   

 

 

□      □       □     □     □     □      □        □   

GALBEN PAI                   ARĂMIE                    AMBRATĂ                      NEAGRĂ

 

           BLONDĂ/AURIE                   ROȘCATĂ                     BRUNĂ                          ALTĂ CULOARE

         

          _________________

 

TRANSPARENŢĂ:

 

Clară  □     Uşor tulburată (voalată)  □     Tulbure  □     Opacă  

 

 

PREZENŢĂ PRECIPITAT:

 

Da  □     Nu  

 

 

 

5. ANALIZA OLFACTIVĂ

 

 

PRIMA IMPRESIE:

Atractivă (plăcută)  □     Respingătoare (neplăcută)  

 

INTENSITATEA AROMELOR:

Slabă  □     Medie  □     Puternică  

 

 

NATURA AROMELOR

 

Atenție! Se va identifica neapărat înainte de degustarea efectivă a berii

a) DE HAMEI  

b) ANIMALĂ  

carne  □     mosc  □     piele  □     lapte/unt  □     miros de grajd sau de coteț  □     altă aromă  

 

c) VEGETALĂ  

ierburi/plante  □     cereale  □     grâu  □     fân/paie  □     porumb/mălai  □     ţelină  □     varză  

sfeclă roșie  □      mărar  □     ceapă  □     usturoi  □     alte legume  □     altă aromă  

 

d) FLORALĂ  

albăstrele  □     trandafir  □     violete  □      liliac  

 

e) FRUCTATĂ  

banană  □     pară  □     măr  □    prună  □     cireşe  □     ananas  □     lămâie  □     portocale  

alte citrice  □     fragi  □     zmeură  □     mure  □     pepene galben  □    căpşuni  □    piersici  

stafide  □     coacăze/afine  □     struguri  □     smochine  □     nuci/alune  □     migdale  □     castane  

altă aromă  □  

 

f) PARFUMATĂ 

vanilie  □    altă aromă      

 

g) DE MALŢ  

 

h) EMPIREUMATICĂ  

fum (afumătură)  □     arsură  □    gudron  

 

i) LEMNOASĂ  

iz specific de butoi  □     iz de Porto   □     iz de Madera  

iz de Jerez (Sherry)  □     lemn verde  □     altă aromă      

 

j) CONDIMENTATĂ/PICANTĂ  

coriandru  □     ienupăr (boabe)  □    anason  □     piper  □     cuișoare  □     scorțișoară  

ghimbir  □     busuioc  □     mentă  □     altă aromă  

 

k) ALTE AROME  

chimică  □     petrol  □     acetonă  □     sulf  □     răşină  □     metal  □     hârtie  □     lemn-dulce  

carton  □     cauciuc  □     praf  □     mucegai  □     putregai  □     rânced  □     pământ  □     altele  

 

 

6. ANALIZA GUSTULUI

 

GUSTUL DE BAZĂ:

         imperceptibil       slab       marcant       dominant       excesiv

a) dulce/zaharos          □          □       □           □         □

(zahăr, caramel, miere, sirop, bomboane, lichior)     

b) acid/acru                  □          □       □           □         □

(lapte-acru, oţet)

c) dulce-acrişor            □          □       □           □         □

d) amar                         □          □       □           □         □

(maia de drojdie, cicoare, extract de hamei)       

e) sărat                         □          □       □           □         □

f) prăjit                         □          □       □           □         □

(cafea, ciocolată, pâine prăjită)                                      

g) condimentat/picant  □          □       □           □         □

h) alcoolizat                  □          □       □           □         □

i) gust de hamei            □          □       □           □         □

j) gust de malţ               □          □       □           □         □

k) sec (astringent)         □          □       □           □         □

l) neutru                        □          □       □           □         □

 

CARBONATARE (CO2):

Plată □  Normală   □  Intensă (furnicături)  □  Exagerată (şampanie) 

 

 

INTENSITATEA GUSTULUI:

Slabă □         Medie                         Puternică              

 

TEXTURA BERII:

Subţire  □     Catifelată  □     Cremoasă (grasă)  □     Siropoasă  □     Granulară  □     Nisipoasă/prăfuită  

Pulverulentă (pulbere)  □     Arzătoare (senzaţie de încălzire)  

 

 

DENSITATEA BERII:

Uşoară  □     Medie       Consistentă (grea)  

 

PERSISTENŢA GUSTULUI (faza 1):

Dispare cu uşurinţă  □     Persistă puţin  □     Rămâne în urmă mult timp  □

 

SENZAŢII DUPĂ CONSUM (faza 2):

Niciuna  □     Amăruie       Amară  □     Foarte amară  □     Altă senzaţie 

 

 

7. DEGUSTĂRI PRECEDENTE ALE ACELUIAŞI SORTIMENT:

Din fabrică                     □    Data aproximativă     _______________

Din magazin (en detail)  □     Data aproximativă                   _______________

Din depozit (en-gros)            Data aproximativă             _______________

Din cafenea/berărie               Data aproximativă             _______________

Bere făcută în casă                 Data aproximativă             _______________

Altă sursă                              Data aproximativă             _______________

 

 

8. CIRCUMSTANŢELE DEGUSTĂRII:

 

LOCUL DEGUSTĂRII:       ____________________________

 

DATA DEGUSTĂRII:         ____________________________

 

TEMPERATURA DE TURNARE:

Foarte rece (0-5° C)  □     Rece (6-10° C)  □     

Temperatură de pivniţă (11-15° C)  □     Temperatura camerei (> 15° C)  

 

MEDIUL DE DEGUSTARE:     neprielnic  □     moderat  □     bun  

 

SENZAŢII EXTERNE:     da  □     nu  

 

CAPACITATEA DE DEGUSTARE:     bună  □     moderată  □     slabă  

 

 

 

8. ALTE COMENTARII:   ____________________________________________________

                                     

                                     ____________________________________________________

                                     

                                     ____________________________________________________

 

 

9. APRECIERI CALITATIVE DE ANSAMBLU:

 

 

ECHILIBRUL BERII:

 

Fadă (simplă)  □     Răcoritoare  □     Armonioasă  □     Bogată  □     Complexă  

 

 

PROSPEŢIMEA BERII:

 

 

Stricată (alterată)          Lipsită de prospeţime             Proaspătă  

           □                         □                  □

 

 

10. CONCLUZII FINALE:

 

 

                      

                       LAS-O PENTRU ALŢII!                     

   

                               

 

 

                               

                               

                       

 

                        BUNĂ TIPA, STAI DOMOL!!             

 

                               

 

 

                                 

 

             

              EVRIKA, RAIUL PE PĂMÂNT!!!