CLUBUL BERII TRAPISTE   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                            FIȘĂ PROFESIONISTÄ‚ DE DEGUSTARE

 

 

 

 

 1. DENUMIREA BERII:              ______________________________

 

2. PRODUCÄ‚TOR/ORIGINE:    ______________________________

 

3. TIPUL BERII:

Lager  â–¡     Ale  â–¡     Dortmunder export  â–¡     Gueuze  â–¡     Saison  â–¡     Old brown  â–¡

Bere albă  â–¡     Stout  â–¡     Bere de abaÅ£ie  â–¡     Bere dublă  â–¡     Bere triplă  â–¡     Bere cvadruplă  â–¡

Bere de Crăciun  â–¡     Scotch  â–¡     Bere trapistă  â–¡     Lambic  â–¡     Faro  â–¡     Kriek  â–¡

Alt  â–¡     Bock  â–¡     Framboise  â–¡     Alte tipuri  â–¡

                                                     _________________

                                                     _________________

 

4. EXAMINARE VIZUALÄ‚

 

4.1 SPUMA:

 

TENACITATE:       

                              Efemeră       Persistentă

Abundentă                 â–¡           â–¡       

PuÅ£in prezentă           â–¡           â–¡

Absentă  â–¡                  

ADERENŢĂ LA PAHAR:             Da (lipicioasă)  â–¡     NU (nelipicioasă)  â–¡

CULOAREA SPUMEI:                  __________________________

 

4.2. BULELE:

         Bule mici              Bule medii              Bule mari

Abundente                          â–¡               â–¡               â–¡       

PuÅ£in prezente                     â–¡               â–¡               â–¡

Absente                               â–¡               â–¡               â–¡

 

 

4.3. BEREA :

 

 

CULOARE:

      

   

 

 

â–¡      â–¡       â–¡     â–¡     â–¡     â–¡      â–¡        â–¡   

GALBEN PAI                   ARÄ‚MIE                    AMBRATÄ‚                      NEAGRÄ‚

 

           BLONDÄ‚/AURIE                   ROȘCATÄ‚                     BRUNÄ‚                          ALTÄ‚ CULOARE

         

          _________________

 

TRANSPARENŢĂ:

 

Clară  â–¡     UÅŸor tulburată (voalată)  â–¡     Tulbure  â–¡     Opacă  â–¡

 

 

PREZENŢĂ PRECIPITAT:

 

Da  â–¡     Nu  â–¡

 

 

 

5. ANALIZA OLFACTIVÄ‚

 

 

PRIMA IMPRESIE:

Atractivă (plăcută)  â–¡     Respingătoare (neplăcută)  â–¡

 

INTENSITATEA AROMELOR:

Slabă  â–¡     Medie  â–¡     Puternică  â–¡

 

 

NATURA AROMELOR

 

Atenție! Se va identifica neapărat înainte de degustarea efectivă a berii

a) DE HAMEI  â–¡

b) ANIMALÄ‚  â–¡

carne  â–¡     mosc  â–¡     piele  â–¡     lapte/unt  â–¡     miros de grajd sau de coteÈ›  â–¡     altă aromă  â–¡

 

c) VEGETALÄ‚  â–¡

ierburi/plante  â–¡     cereale  â–¡     grâu  â–¡     fân/paie  â–¡     porumb/mălai  â–¡     Å£elină  â–¡     varză  â–¡

sfeclă roÈ™ie  â–¡      mărar  â–¡     ceapă  â–¡     usturoi  â–¡     alte legume  â–¡     altă aromă  â–¡

 

d) FLORALÄ‚  â–¡

albăstrele  â–¡     trandafir  â–¡     violete  â–¡      liliac  â–¡

 

e) FRUCTATÄ‚  â–¡

banană  â–¡     pară  â–¡     măr  â–¡    prună  â–¡     cireÅŸe  â–¡     ananas  â–¡     lămâie  â–¡     portocale  â–¡

alte citrice  â–¡     fragi  â–¡     zmeură  â–¡     mure  â–¡     pepene galben  â–¡    căpÅŸuni  â–¡    piersici  â–¡

stafide  â–¡     coacăze/afine  â–¡     struguri  â–¡     smochine  â–¡     nuci/alune  â–¡     migdale  â–¡     castane  â–¡

altă aromă  â–¡  

 

f) PARFUMATÄ‚ â–¡

vanilie  â–¡    altă aromă  â–¡    

 

g) DE MALÅ¢  â–¡

 

h) EMPIREUMATICÄ‚  â–¡

fum (afumătură)  â–¡     arsură  â–¡    gudron  â–¡

 

i) LEMNOASÄ‚  â–¡

iz specific de butoi  â–¡     iz de Porto   â–¡     iz de Madera   â–¡

iz de Jerez (Sherry)  â–¡     lemn verde  â–¡     altă aromă  â–¡    

 

j) CONDIMENTATÄ‚/PICANTÄ‚  â–¡

coriandru  â–¡     ienupăr (boabe)  â–¡    anason  â–¡     piper  â–¡     cuiÈ™oare  â–¡     scorÈ›iÈ™oară  â–¡

ghimbir  â–¡     busuioc  â–¡     mentă  â–¡     altă aromă  â–¡

 

k) ALTE AROME  â–¡

chimică  â–¡     petrol  â–¡     acetonă  â–¡     sulf  â–¡     răşină  â–¡     metal  â–¡     hârtie  â–¡     lemn-dulce  â–¡

carton  â–¡     cauciuc  â–¡     praf  â–¡     mucegai  â–¡     putregai  â–¡     rânced  â–¡     pământ  â–¡     altele  â–¡

 

 

6. ANALIZA GUSTULUI

 

GUSTUL DE BAZÄ‚:

         imperceptibil       slab       marcant       dominant       excesiv

a) dulce/zaharos          â–¡          â–¡       â–¡           â–¡         â–¡

(zahăr, caramel, miere, sirop, bomboane, lichior)     

b) acid/acru                  â–¡          â–¡       â–¡           â–¡         â–¡

(lapte-acru, oţet)

c) dulce-acriÅŸor            â–¡          â–¡       â–¡           â–¡         â–¡

d) amar                         â–¡          â–¡       â–¡           â–¡         â–¡

(maia de drojdie, cicoare, extract de hamei)       

e) sărat                         â–¡          â–¡       â–¡           â–¡         â–¡

f) prăjit                         â–¡          â–¡       â–¡           â–¡         â–¡

(cafea, ciocolată, pâine prăjită)                                      

g) condimentat/picant  â–¡          â–¡       â–¡           â–¡         â–¡

h) alcoolizat                  â–¡          â–¡       â–¡           â–¡         â–¡

i) gust de hamei            â–¡          â–¡       â–¡           â–¡         â–¡

j) gust de malÅ£               â–¡          â–¡       â–¡           â–¡         â–¡

k) sec (astringent)         â–¡          â–¡       â–¡           â–¡         â–¡

l) neutru                        â–¡          â–¡       â–¡           â–¡         â–¡

 

CARBONATARE (CO2):

Plată â–¡  Normală   â–¡  Intensă (furnicături)  â–¡  Exagerată (ÅŸampanie)  â–¡

 

 

INTENSITATEA GUSTULUI:

Slabă â–¡         Medie          â–¡               Puternică               â–¡

 

TEXTURA BERII:

SubÅ£ire  â–¡     Catifelată  â–¡     Cremoasă (grasă)  â–¡     Siropoasă  â–¡     Granulară  â–¡     Nisipoasă/prăfuită  â–¡

Pulverulentă (pulbere)  â–¡     Arzătoare (senzaÅ£ie de încălzire)  â–¡

 

 

DENSITATEA BERII:

UÅŸoară  â–¡     Medie  â–¡     Consistentă (grea)  â–¡

 

PERSISTENÅ¢A GUSTULUI (faza 1):

Dispare cu uÅŸurinţă  â–¡     Persistă puÅ£in  â–¡     Rămâne în urmă mult timp  â–¡

 

SENZAÅ¢II DUPÄ‚ CONSUM (faza 2):

Niciuna  â–¡     Amăruie  â–¡     Amară  â–¡     Foarte amară  â–¡     Altă senzaÅ£ie  â–¡

 

 

7. DEGUSTÄ‚RI PRECEDENTE ALE ACELUIAÅžI SORTIMENT:

Din fabrică                     â–¡    Data aproximativă     _______________

Din magazin (en detail)  â–¡     Data aproximativă                   _______________

Din depozit (en-gros)    â–¡        Data aproximativă             _______________

Din cafenea/berărie       â–¡        Data aproximativă             _______________

Bere făcută în casă         â–¡        Data aproximativă             _______________

Altă sursă                      â–¡        Data aproximativă             _______________

 

 

8. CIRCUMSTANÅ¢ELE DEGUSTÄ‚RII:

 

LOCUL DEGUSTÄ‚RII:       ____________________________

 

DATA DEGUSTÄ‚RII:         ____________________________

 

TEMPERATURA DE TURNARE:

Foarte rece (0-5° C)  â–¡     Rece (6-10° C)  â–¡     

Temperatură de pivniţă (11-15° C)  â–¡     Temperatura camerei (> 15° C)  â–¡

 

MEDIUL DE DEGUSTARE:     neprielnic  â–¡     moderat  â–¡     bun  â–¡

 

SENZAÅ¢II EXTERNE:     da  â–¡     nu  â–¡

 

CAPACITATEA DE DEGUSTARE:     bună  â–¡     moderată  â–¡     slabă  â–¡

 

 

 

8. ALTE COMENTARII:   ____________________________________________________

                                     

                                     ____________________________________________________

                                     

                                     ____________________________________________________

 

 

9. APRECIERI CALITATIVE DE ANSAMBLU:

 

 

ECHILIBRUL BERII:

 

Fadă (simplă)  â–¡     Răcoritoare  â–¡     Armonioasă  â–¡     Bogată  â–¡     Complexă  â–¡

 

 

PROSPEÅ¢IMEA BERII:

 

 

Stricată (alterată)          Lipsită de prospeÅ£ime             Proaspătă  

           â–¡                         â–¡                  â–¡

 

 

10. CONCLUZII FINALE:

 

 

                      

                       LAS-O PENTRU ALÅ¢II!                     â–¡

   

                               

 

 

                               

                               

                       

 

                        BUNÄ‚ TIPA, STAI DOMOL!!             â–¡

 

                               

 

 

                                 

 

             

              EVRIKA, RAIUL PE PÄ‚MÂNT!!!          â–¡