Tipuri de bere ORVAL şi caracteristici:
Nr. crt. |
Denumire |
Alcool Culoare Amăreală |
Caracteristici |
Culoarea capacului |
Temperatura de consum |
Alte comentarii |
1.
|
ORVAL |
Variază de la ABV 5,2% Până la ABV 7,2% (dacă se păstrează în pivniţă un an). În SUA se utilizează cu ABV 6,9%. |
Ambrată. Tip Pale Ale. Reţeta este compusă doar din apă de la sursă, malţ de orz, hamei, zahăr candel şi drojdii. Culoare castaniu-aurie (portocaliu-chihlimbar), cu aspect tulburat. Spumă cremoasă şi abundentă, de culoare bej. |
Argintiu cu scrisul negru
|
12-14 °C (indicată pe eticheta sticlei)
|
Bere unică, de legendă, supranumită „Regina trapistelor”. Datorită fermentării complexe (triplă fermentare, cu trei tipuri diferite de hamei), gustul evoluează încontinuu.
|
|
|
Pe etichetă se scrie valoarea intermediară: 6,2%
(E.P. = 10° Plato/13,3° potrivit alko.fi)
EBC ...
EBU/IBU 29/36 |
Caracter intens, dulce aromat, floral şi uscat, o savoare bogată şi consistentă, cu iz fructat de citrice, ananas, struguri, mere, banane, dar şi rubarbă, salvie, mirodenii (nucşoară) şi gumă de mestecat. Între prima şi a doua fermentaţie există un proces suplimentar de uscare a hameiului, astfel că aroma şi fineţea gustului depind mai puţin de malţ, ci mai mult de drojdii şi hameiurile fine procesate prin metoda englezească «la crud», care îi conferă berii o amăreală pronunţată de hamei fin şi un gust extrem de sec. |
|
|
|
2. |
ORVAL VERTE (PETITE ORVAL - "MICA ORVAL") |
ABV 3,5%
EBC ...
IBU/EBU ... |
Ambrată. Patersbier. Versiune redusă a berii clasice Orval. Bere mai apoasă, dar cu acelaşi gust evident de hamei. Tentă finală amăruie, cu note de legume crude. |
... |
... |
Destinată doar consumului monastic. Nu poate fi degustată decât la Hanul „Îngerului Gardian”, aflat la câteva sute de metri în faţa mânăstirii. Nu se exportă. |
Legenda:
ABV = alcool în volum
EBC = scala internaṯională pentru culoarea berii (European Beer Convention)
IBU (EBU) = scala internaṯională/europeană pentru amăreala berii (bitterness unit)
E.P. = extract primar (grade Plato)
... = date incomplete
Simbolul ORVAL este un păstrăv cu un inel în gură. Se povesteşte că în anul 1076 Contesa Mathilde de Toscana şi-a pierdut inelul nupţial, apropiindu-se prea mult de un izvor. Dar un păstrăv a apărut din izvor şi a înapoiat inelul Contesei. Ea a strigat: „Iată inelul de aur pe care l-am căutat! Fericită această vale care mi l-a redat! De acum înainte, pentru totdeauna, aş dori să se numească «Val d’Or» (Valea de Aur)”. De aici originea numelui Orval.
Producător: Abbaye Notre-Dame d'Orval
Adresa: Orval no 1, B-6823 - VILLERS-DEVANT-ORVAL (Belgium/Belgique)
Web-site: www.orval.be
Program abaţie/muzeu/magazin (tarif 7 EUR):
Iarna (noiembrie-februarie): 10,30-17,30;
Între sezoane (martie-mai şi octombrie): 9,30-18,00;
Vara (iunie-septembrie) 9,30-18,30;
Acces la ruine (tur în limba franceză): 13,30-17,30, din oră în oră.
Program braserie: nu se vizitează decât în zilele porţilor deschise, stabilite anual!