LA TRAPPE - INFORMAŢII SPECIFICE

Tipuri de bere LA TRAPPE şi caracteristici:

 

Nr. crt.

Denumire

Alcool

Culoare

Amăreală

Caracteristici

Culoarea capacului

Temperatura de consum

Alte comentarii

1.

LA TRAPPE BLOND

ABV 6,5%

 

(E. P. = 14,50 Plato)

 

EBC 11-14

 

EBU/IBU

.../19-20

Blondă. Acidulată, cu grad înalt de fermentaţie, la început uşoară, dar cu gust rafinat. Culoare blond-luminoasă, de chihlimbar, clară, vie, cu aspect de bronz fin saturat. Spumă clară, cremoasă, densă, persistentă.

Proaspătă şi aromată în acelaşi timp, cu aromă pură, bogată, dată de malţ, dar şi o savoare moale, deosebită, un parfum diferit rezultat din combinarea varietăţilor fine de hamei. Gustul este foarte proaspăt şi fructat, datorat unei mici cantităţi de drojdie, cu tentă dulce-amăruie, uşor picantă în care se întrepătrund notele de miere şi cele ierboase de coriandru.

Galben pe fond crem

8-12 °C

(indicată pe site-ul abaţiei)

Valori alternative sunt menţionate în lucrarea „Les Trappistes – bières de tradition” de Jef Van den Steen

2.

LA TRAPPE DUBBEL

ABV

6,5-7%

 

(E. P. = 16,6 -16,80 Plato)

 

 

EBC 82-83

 

EBU/IBU 17/20-22

Ambrată. Dubbel.

Culoare rubiniu întunecată spre brun-intensă.

Spumă de nuanţă maro deschis.

Aromată, dar foarte proaspătă şi răcoritoare.

Gust dulce-zaharos de caramel, accentuat de note unice de prune coapte, cafea prăjită, anason, lemn-dulce şi coajă de portocală proaspătă.

Gust final sec, răcoritor şi revigorant, datorită hameiului înţepător.

Roşu pe fond crem

10-14 °C

(indicată pe site-ul abaţiei)

Valori alternative sunt menţionate în lucrarea „Les Trappistes – bières de tradition” de Jef Van den Steen

3.

LA TRAPPE TRIPEL

ABV 8%

 

(E. P. = 17,4 -17,70 Plato)

 

 

EBC 14-17

 

EBU/IBU 20/23-27

Blondă. Triplă.

Culoare aurie, puţin mai închisă. Bere puternică, cu o anumită amăreală licoroasă.

Gustul este relativ rotund, fructat, dulce-amărui, cu un parfum de malţ profund, care se apropie de cel al vinului.

Utilizarea coriandrului îi dă un caracter condimentat.

Portocaliu pe fond crem

10-14 °C

(indicată pe site-ul abaţiei)

Valori alternative sunt menţionate în lucrarea „Les Trappistes – bières de tradition” de Jef Van den Steen

4.

LA TRAPPE QUADRUPEL

ABV 10%

 

(E. P. = 22-22,50 Plato)

 

 

EBC 36

 

EBU/IBU 17/20-22

Ambrată. Quadrupel.

Culoare de chihlimbar.

Bere puternică, cu gust amplu fructat, în acelaşi timp dulce dar şi agreabil amărui.

Coriandrul îi conferă un caracter condimentat.

Violet pe fond crem

10-14 °C

(indicată pe site-ul abaţiei)

Valori alternative sunt menţionate în lucrarea „Les Trappistes – bières de tradition” de Jef Van den Steen

5.

LA TRAPPE QUADRUPEL

OAK AGED

 ABV 11%

 

 EBC

 35-50

 

 EBU/IBU

 .../16

Ambrată. Quadrupel.

Culoare de de chihlimbar.
Cea mai puternică bere din gamă.

Spumă nu foarte deasă, dar dantelată.

Gustul este plin, bine echilibrat, puţin dulce, dar şi agreabil amărui. Gustul este comparabil cu cel al vinului roşu, fiind potenţat în plus de nuanţele lemnoase speciale preluate de la butoaiele în care berea este lăsată la îmbătrânit.

Prezintă arome pregnante de grapefruit, stejar şi caramel.

Dop de plută

...

Din 2008, La Trappe Quadrupel este lăsată şi la îmbătrânit în butoaie de stejar.

Varianta se vinde doar la 0,75 litri, în principiu doar la magazinul berăriei.

Au fost produse şi scoase pe piaţă mai multe serii, a căror aromă diferă, în funcţie de natura butoaielor.

 

6.

LA TRAPPE WITTE TRAPPIST

ABV 5,5%

 

(E. P. = 12,1-12,20 Plato)

 

EBC 6-9

 

EBU/IBU 12/14

Albă (bere de grâu).

Bere estivală, nefiltrată, preparată cu sortimente de hameiuri foarte aromatice, care îi conferă un caracter răcoritor, rafinat.

Gustul e dat în mod esenţial de malţul de grâu.

Nu este nici filtrată, nici pasteurizată.

Bleumarin pe fond argintiu

4-6 °C

(indicată pe site-ul abaţiei)

Prima bere trapistă albă.

 

Valori alternative sunt menţionate în lucrarea „Les Trappistes – bières de tradition” de Jef Van den Steen

7.

LA TRAPPE BOCKBIER

ABV 7%

 

(E. P. = 16,60 Plato)

 

EBC

95-100

 

EBU/IBU .../34-38

Ambrată. Tip Bock.

Culoare roşu rubiniu intensă.

Gust complet, amplu, căruia malţul prăjit îi dă o aromă cu tentă uşor amăruie, pe un fundal de «parfum verde» dat de hameiurile aromatice.

Gustul final care rămâne în gură este amar, deoarece malţul şi hameiul sunt caramelizate.

Maroniu pe fond roşu

10-14 °C

 

(indicată pe site-ul abaţiei)

8-12 °C

(indicată pe sticlă)

Bere din multicereale, produsă din anul 2004.

Singura bere trapistă „bock” (unul din tipurile „lager”) care continuă să fermenteze uşor după îmbuteliere.

Produs de sezon (disponibil începând din toamnă).

 

Valori alternative sunt menţionate în lucrarea „Les Trappistes – bières de tradition” de Jef Van den Steen

8.

LA TRAPPE

ISID’OR

 ABV 7,5%

 

 (E. P. =

 17,30

  Plato)

 

 EBC 44

 

 EBU/IBU   

 24/27

Ambrată.

Tip Strong Golden Ale.

Culoare de chihlimbar.

Gustul este dulce-amărui, cu iz de caramel.

Gustul final care rămâne în gură este fructat.

Verde-albastru pe fond alb

10-14 °C

(indicată pe site-ul abaţiei)

 

10-12 °C

(indicată pe eticheta sticlei)

Bere comemorativă produsă în anul 2009, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de existenţă a berăriei, în memoria primului maestru berar al abaţiei, fratele Isidorus Laaber.

Este preparată cu hamei „Perlă”, din cultura proprie a abaţiei.

 

Valori alternative sunt menţionate în lucrarea „Les Trappistes – bières de tradition” de Jef Van den Steen

9.

LA TRAPPE PUUR

ABV 4,5%

 

(E. P. = 10,70 Plato)

 

EBC 8

 

EBU/IBU .../25-27

Nefiltrată. Tip Pale Ale.

Culoare galben-aurie, cu aspect clar.

Gust uşor condimentat, iz de iarbă şi flori de hamei, cu note de citrice.

Verde-kaki pe fond alb

...

Cel mai tânăr membru al familiei „La Trappe".

Lansată în anul 2010 drept  prima bere trapistă de natură inovativă, ecologică, fiind organică (biologică).

 

Valori alternative sunt menţionate în lucrarea „Les Trappistes – bières de tradition” de Jef Van den Steen

10.

LA TRAPPE

JUBILARIS

ABV 6%

 

EBC ...

 

IBU ...

Ambrată. Aromă completă, asemănătoare caramelului, cu o bună amăreală.

...

...

Preparată special în anul 2013, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a maestrului berar Dom Bernardus.

Esste o combinaţie de Isid’or şi Dubbel (berile preferate de acesta).

 

Legenda:

 

ABV = alcool în volum

EBC = scala internaṯională pentru culoarea berii (European Beer Convention)

IBU (EBU) = scala internaṯională/europeană pentru amăreala berii (bitterness unit)

... = date incomplete

Emblema LA TRAPPE nu reprezintă altceva decât imaginea stilizată a abației "Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven", înconjurată de pâlcuri verzi de pădure.

 

Producător: Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven

(Abaţia Notre-Dame de Koningshoeven)

Adresa: Eindhovenseweg, 3, 5056 RP, Berkel-Enschot, Postbus 394, 5000 AJ Tilburg (NETHERLANDS)

Web-site: www.latrappetrappist.com

 

Program abaţie: nu se vizitează!

Program berărie:

Vara (aprilie-octombrie): LU-SÂ: 11-19; DU: 12-19;

Iarna (noiembrie-martie): LU-SÂ: 11-18; DU: 12-18