WESTMALLE - INFORMAȚII SPECIFICE

Emblema Westmalle este cât se poate de simplă: inițialele „AW" stilizate, respectiv Abdij der Trappisten van Westmalle ("Abația trapistă din Westmalle")

 

 

Producător: Abdij der Trappisten van Westmalle

Adresa: Antwerpsesteenweg, 496, B-2390 – WESTMALLE (Belgia)

Web-site: www.trappistwestmalle.be

 

Program abaţie: nu se vizitează! (shop deschis LU-SÂ: 8-17 şi DU: 11,30-15,45)

 

Program berărie: LU-JO: 8-12,30 şi 13-17; VI: 8-12,30

                            (magazin deschis VI: 7,30-11,30)

Tipuri de bere WESTMALLE şi caracteristici:

 

 

Nr. crt.

Denumire

Alcool

Culoare

Amăreală

Caracteristici

Culoarea capacului

Temperatura de consum

Alte comentarii

1.

WESTMALLE

DUBBEL

ABV 7%

(E.P. = 10° Plato/ 16° potrivit alko.fi)

 

EBC ...

 

EBU/IBU 30/24

Brună.

Culoare ambrată, roşu închis-brun întunecat.

Spumă tenace, care degajă o aromă specială de malţ şi lasă un motiv dantelat pe marginea paharului.

Bere cremoasă, cu caracter echilibrat, rotund, având o savoare bogată, amplă şi complexă, fructată şi condimentată, de malţ prăjit cu iz de lemn-dulce, caramel, bomboane, lămâie şi banane coapte.

Gust mătăsos, zaharos, dar şi uşor amărui.

Senzaţie onctuoasă şi tentă finală de gust sec.

Fond negru, cu scrisul alb şi emblema în mijloc.

8-14 °C

(indicată pe eticheta sticlei)

 

12-14 °C

(indicată pe site-ul abaţiei)

Singura bere neagră trapistă disponibilă şi la halbă (din butoaie de 20, 30 sau 50 litri), pe lângă sticlele de 0,33 şi 0,75 litri, având şi un iz uşor distinct de cafea.

2.

WESTMALLE

TRIPEL

ABV 9,5%

 

(E.P. = 9,5° Plato/21° potrivit alko.fi)

 

EBC 10

 

IBU/EBU 36/22 (37 potrivit alko.fi)

Blondă.

Bere fină şi elegantă, seacă şi picantă, puternic alcoolizată, rezultată ca urmare a fermentării secundare de 5 săptămâni. Culoare pală, dar relativ clară, având un corp de culoare galben-auriu.

Spumă abundentă, cremoasă, persistentă şi stabilă, de culoare albă.

La aromele degajate, care amintesc de malţ şi condimente, fiind şi puternic fructate (pere, piersici, mere, portocale, lămâie), se adaugă un parfum cu note de hamei proaspăt, plăcut şi nuanţat.

Pe vălul palatin se percepe un gust mătăsos, mieros şi catifelat, cu tonuri subtile de mirodenii (coriandru), dar şi whisky, caramel, zahăr candel, salvie şi gumă arabică, precum şi o notă pregnantă de amăreală, dată de combinaţia tipurilor de hamei.

Berea prezintă o „senzaţie care rămâne" prelungită şi savuroasă.

Gustul final este sec, cu o savoare spirtoasă.

Fond galben pai, cu scrisul maroniu şi emblema în mijloc.

8-14 °C

(indicată pe eticheta sticlei)

 

12-14 °C

(indicată pe site-ul abaţiei)

Supranumită „Mama tuturor triplelor”. Realizată cu hamei „Styrian Goldings”, varietăţi germane (Tettnanger şi altele), precum şi clasicul hamei de bere pils „Saaz”.

3.

WESTMALLE

EXTRA

(EXTRA VAN WESTMALLE)

ABV 4,8%

 

EBC ...

 

IBU/EBU ...

Blondă. Patersbier. Culoare pală, dar clară. Spumă albă foarte stabilă şi durabilă.

Aromă puternic fructată, dar şi de drojdie proaspătă, cu tonuri subtile acidulate de hamei, care îi dau un gust amărui.

Fond bej, cu scrisul alb şi emblema în mijloc.

12-14°C

(indicată pe site-ul abaţiei)

Disponibilitate limitată, se fabrică doar de două ori pe an şi de obicei nu se comercializează, fiind „patersbier” (pentru uz monastic). Acestei beri i se mai spune „Singel”.

 

Legenda:

 

ABV = alcool în volum

EBC = scala internaṯională pentru culoarea berii (European Beer Convention)

IBU (EBU) = scala internaṯională/europeană pentru amăreala berii (bitterness unit)

E.P. = extract primar (grade Plato)

... = date incomplete